Onze filosofie

Yoga en natuurlijk hardlopen werken beiden ontspannend en meditatief. In beide disciplines ontwikkel je lichaamsbewustwording. Hardlopen maakt je sterker en verbetert je lichamelijke conditie. Yoga houdt je soepel en verbetert je mentale conditie. De adem is voor beide bewegingsvormen een belangrijk instrument, de verbindende schakel. Bewust worden van de adem verbetert je lichamelijke en geestelijke gezondheid. Het Sanskriet-woord voor adem is 'prana'. En 'prana' betekent niet voor niets ook 'leven'. Ook de wetenschap heeft de adem ontdekt als middel tot gezondheid en een betere conditie. Denk bijvoorbeeld aan Dr. Buteyko en P. McKweown (de ontwikkelaar van de Oxygen Advantage methode voor sporters). 

Ademhalingsoefeningen komen tijdens het weekend daarom zeker aan bod., met name tijdens de yogsasessies.
Het prestatieloos en ontspannen bewegen  kenmerkt zowel de yogasessies als de natuurlijk hardloopsessies en de natuurwandeling. 

 

Toelichting 

Yoga:

De 4 vormen van yoga zijn gericht op beginnende yogi. Bij alle vormen is het belangrijk je eigen grenzen in de gaten te houden, niets te forceren. De beide docenten Emma en Marjon zijn van de Saswitha-school, de oudste yoga-opleiding van Nederland. In de filosofie van deze opleiding kun je een yogahouding niet fout doen, als je goed naar je lichaam luistert.  Aangezien ieder mens een ander lichaam heeft, bestaat er nooit een "correcte houding". De docent loopt niet rond om te "corrigeren", want je doet het in principe goed. Bij andere opleidingen en afhankelijk van de soort yoga is het weer wél gebruikelijk om rond te lopen en aanwijzingen te geven. Tijdens de RYR weekenden gebeurt dit niet, tenzij je aangeeft daar behoefte aan te hebben.

Wil je meer informatie over de verschillende yogavormen, kijk dan op www.maisha.nl 

 

Natuurlijk hardlopen:

Het uitgangspunt bij dit onderdeel is, dat we een vorm van hardlopen gaan leren kennen, waarbij ontspanning voorop staat. Het gaat er niet om zo hard mogelijk te rennen. Jan Daan geeft kort de principes weer van natuurlijk hardlopen, waarbij hij de vragen van de deelnemers als uitgangspunt neemt.  Onderwerpen kunnen bijvoorbeeld zijn: houding, pasfrequentie, ademhaling, Met deze informatie gaan we op weg. Doel van deze hardloopsessie is je te inspireren. 

Op het inschrijfformulier kun je aangeven, welke afstand je denkt te kunnen lopen, maar ter plekke kun je dat nog aanpassen! We lopen in rustig tempo, afhankelijk van het gemiddelde niveau van de groep. We starten gezamenlijk. Na 2,5 km stoppen we even en gaat de 5 km groep met één van de begeleiders terug. De rest loopt verder tot een kilometer of 5, waarna er weer gekozen kan worden om met een begeleider terug te lopen (voor een totaal van 7 á 8 kilometer) of de 10 km vol te maken. Ben je beginner en is 5 km wat veel voor je, schrijf je dan in voor de zondag hardloopsessie. Emma en/of Marjon lopen dan graag met je mee voor een korter rondje of interval (hardlopen afgewisseld met wandelen). 

 

Natuurwandeling:

In de wandeling van ongeveer 2 uur hebben we aandacht voor elkaar, maar is ook een stiltewandeling ingebouwd, met aandacht voor de elementen om je heen (wat zie je, wat hoor je, wat ruik je, wat voel je.....). Ook is er op bepaalde momenten aandacht voor de omgeving en voor de geschiedenis van het gebied.